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Hi Jennifer,

You inquired whether an employee on administrative leave to serve as a poll worker may keep the
fees earned from the local district where he is serving. The short answer is “yes, it would seem so0.”
However, | would feel a lot more comfortable if we could inquire with OPM. It would seem, from a
logical perspective, that the treatment of employee earned poll worker fees would be the same as
the treatment of fees earned by an employee performing jury duty. The only difference between the
two activities is that being a poll worker is encouraged but not mandatory, whereas jury duty is
mandatory if you are called to serve. However, based on a strict reading of the law you can keep poll
worker fees earned whereas you cannot keep jury duty fees earned. | will explain further.
PRESIDENT BIDEN’S EXECUTIVE ORDER 14019, PROMOTING ACCESS TO VOTING AND THE OFFICE
OF PERSONNEL MANAGEMENT’S IMPLEMENTING GUIDANCE

President Biden issued Executive Order 14019—Promoting Access to Voting, on March 7, 2021.
Section 6 of this executive order provides that the Office of Personnel Management was to “(b)
Coordinate with the heads of executive agencies, as defined in 5 U.S.C. 105, to provide
recommendations to the President, through the Assistant to the President for Domestic Policy, on
strategies to better support Federal employees who wish to volunteer to serve as non-partisan poll
workers or non-partisan observers, particularly during early or extended voting periods.” (emphasis
added).

OPM issued guidance on March 24, 2022 implementing a policy to allow federal employees to take
up to four hours of administrative leave to “serve” as a poll worker and does not make any mention
that the employee must “volunteer” their services or is barred from accepting compensation from
the State of locality where serving as a poll worker. The OPM policy guidance states as follows:

Accordingly, effective immediately, executive branch agencies (as defined in 5 U.S.C. 105 but
excluding the Government Accountability Office) should grant administrative leave for the
purpose of voting or serving as a non-partisan poll worker or non-partisan observer, subject
to certain conditions and limitations described in the sections below.

e Agencies should also allow employees to use up to 4 hours of administrative leave per
leave year to serve as a non-partisan poll worker or to participate in non-partisan
observer activities at the Federal, State, local (i.e., county and municipal), Tribal, and
territorial level. (A “leave year” begins on the first day of the first pay period
commencing on or after January 1 of the given year and ends on the day before the
first day of the next leave year.) This leave is in addition to any administrative leave
an employee uses to vote.



e An employee may use up to 4 hours of administrative leave per leave year for the
purpose of serving as a non-partisan poll worker or non-partisan observer, including
training periods. If those duties require the employee to be absent for a longer
period of time, the employee must use annual leave (accrued or advanced), earned
compensatory time off, or credit hours earned under a flexible work schedule. An
employee may also request leave without pay according to agency internal policies
and any applicable collective bargaining agreement.

(emphasis added).

NO DOUBLE DIPPING STATUTE APPLIES ONLY WHEN BOTH OF THE EMPLOYEES JOBS ARE PAID
THROUGH FEDERAL FUNDS

There is a statute referred to as the “no double dipping” statute, 5 U.S.C. § 5536. Section 5536
provides that “[a]n employee or a member of a uniformed service whose pay or allowance is fixed by
statute or regulation may not receive additional pay or allowance for the disbursement of public
money or for any other service or duty, unless specifically authorized by law and the appropriation
therefor specifically states that it is for the additional pay or allowance.” Basically, this means that
you cannot have two federal jobs at the same time, and draw two paychecks from the federal
government.

SERVING AS A POLL WORKER IS ANALAGOUS TO SERVIGN AS A JUROR - BOTH ARE CIVIC DUTIES
AND BOTH ALLOW ADMINISTRATIVE LEAVE WHICH MEANS YOU ARE BEING PAID BY THE
FEDERAL GOVERNMENT TO ENGAGE IN A CIVIC DUTY

The statute 5 U.S.C. § 5537 prohibits an employee from keeping fees earned from serving as a juror
when that jury duty was before a court of the United States or the District of Columbia. You cannot
keep compensation earned from serving as a juror when it’s a federally funded court because you
are already collecting a federal paycheck and being paid for jury duty on admin leave. (Section 5537
logically follows the no double dipping statute at 5 U.S.C. § 5536). There is no similar statute
applicable for employees serving as poll workers.

Another statute, 5 U.S.C. § 6632, entitles employees to administrative leave, without loss of, or
reduction in, pay, etc. when summoned for a judicial proceeding by a court to serve as a juror. This
law does not have any distinction that it must be a court of the U.S. government or the District of
Columbia. An employee has the right to be paid on administrative leave for jury duty on State or
local courts. However, any dollar amount received by a federal employee on admin leave as
permitted by Section 6632 must be credited against the employees pay as required by 5 U.S.C. §
5515. While on administrative leave, you have to return fees earned from jury duty even before a
State or local court.

In a nutshell, for jury duty, whether your jury duty is with a United States Court or a State or local
Court, you cannot keep any payments received if you are on admin leave from your federal job.
OPM'’s Court Leave policy implements these statutes, and we implement this policy through PPM
882, Absence and Leave. There are no similar statutes that require employees to return fees earned
from serving as a poll worker. (As an aside, employees are allowed to keep expenses for things like
travel that are reimbursed to them from the court for serving as a juror).

Serving as a poll worker seems like it would be analogous to serving as a juror, in regards to how we
treat stipends or payments while the employee is on administrative leave to perform a civic duty.
However, the law simply does not support this analogy at this time. As of right now, there is no law



that requires an employee to return fees earned while on administrative leave to serve as a poll
worker. Nor could | find any GAO cases, or GAO Redbook guidance regarding the issue of whether
poll workers on administrative leave may or may not retain fees earned while serving as a poll
worker.

STATES AND LOCALITIES ARE FUNDING THEIR OWN ELECTIONS — THEY ARE NOT RECEIVING
FEDERAL FUNDS AND THEREFORE THEY ARE NOT PAYING POLL WORKERS WITH FEDERAL FUNDS
Given the “no double dipping statute” at 5 U.S.C. § 5536, if the employee’s payment for poll worker
services were to be funded with Federal dollars, then the employee would not be allowed to retain
the payment. However, based on my research, it does not appear that the Federal government is
currently funding State and local elections. It seems that the last time the Federal government
provided States and local government with funding for elections was the Help America Vote Act
(HAVA) of 2002. Those funds have since run out and the voting process is now funded with State and
local funds. As such, the “no double dipping statute,” Section 5536 does not come into play, and
there are no other similar statutes applicable.

IN SUMMARY

Based on my reading of the current state of the law, a poll worker may retain fees earned as a poll
worker even while on administrative leave from his federal job. Like you, | could not find any
clarifying guidance regarding this issue on OPM’s website. However, OPM does say that for
additional information, agency headquarters-level human resources offices may contact OPM at
pay-leave-policy@opm.gov. It may be worth it, given that this is a novel question, to confirm with
OPM that employees on administrative leave serving as poll workers may retain stipends or pay until
the law is changed otherwise. It would also be helpful if OPM would share the legal authority that
supports their decision. If it would be helpful to share my analysis with OPM, please do so.

If you have any questions or need further assistance, please do not hesitate to contact me.

Thanks,

Heather

She/Her
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